Brošuru možete preuzeti ovdje

Usluga peer counsellinga* prirodni je dodatak medicinskoj rehabilitaciji svake osobe sa svježom spinalnom ozljedom. Takva usluga predstavlja most između pacijentovog novog stanja i njegovog povratka u normalni život. Važno je reći da peer counselling ne treba biti ograničen samo na novo ozlijeđene osobe – ciljna skupina mora uključivati članove obitelji (roditelje, bračne partnere, partnere i djecu) pacijenata.

Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom (Čl. 26. Habilitacija i rehabilitacija) usluga savjetovanja/podrške treba imati svoje mjestu u okviru zakona o rehabilitaciji i davatelja savjeta/podrške treba definirati kao profesiju (povezani član rehabilitacijskog tima).

Na temelju iskustva organizacija u zemljama članicama Europske federacije spinalno ozlijeđenih (ESCIF), očigledno je da postoji nekoliko načina za pružanje usluga peer counsellinga. Neke zemlje organiziraju tu uslugu kao aktivnost svoje organizacije i u cjelini je neovisna o timu koji vodi proces rehabilitacije, neke usko surađuju s rehabilitacijskim centrom gdje je voditelj peer counsellinga zaposlen u rehabilitacijskom centru, a u nekim zemljama postoji posebna organizacija koja se bavi isključivo peer counsellingom (npr. Rekryteringsgruppen u Švedskoj). Bez obzira na način pružanja te usluge (a on sigurno proizlazi iz aktualnih potreba, iskustva i materijalnih izvora u zemljama koje tvore ESCIF), treba naglasiti kako je peer counselling jedan doprinos neprocjenjive vrijednosti povratku novo ozlijeđene osobe svakodnevnom životu nakon rehabilitacije.

Uz to, peer counselling mora zadržati svoju neovisnost o rehabilitacijskom timu, a sa svojim klijenti uspostavljaju duboko i intimno povjerenje kada je riječ o inkontinenciji, seksualnosti, reproduktivnom zdravlju, brizi o zdravlju, njezi tijela itd.

I državna tijela i drugi financijski izvori te usluge moraju prepoznati važnost peer counsellinga i bez nastojanja ograničenja te usluge samo na ozlijeđene osobe, nego obuhvaćanja i njihovih obitelji i partnera.

Uspjeh peer counsellinga ne može se izmjeriti uobičajenim standardima. Za to je potrebno vrijeme i niz malih koraka. Novi i pozitivni stav novo ozlijeđenih osoba treba se smatrati uspješnim početkom prema nastavljanju sa svakodnevnim životom, poslom ili obrazovanjem, očuvanjem općeg dobrog stanja. To je dug proces u kojem osobe sa spinalnim ozljedama uče prihvatiti sebe u novoj situaciji i integrirati se brže i lakše u društvo. Važno je naglasiti kako peer counselling ne završava kada klijent napusti primarnu rehabilitacijsku instituciju, nego se mora nastaviti ako ima potrebe. Koliko dugo i koliko često će se nastaviti ta usluga ovisi o individualnim potrebama svake osobe sa spinalnom ozljedom.

Ovaj projekt financira Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske.

Rezultati

 • Snažnije novo ozlijeđene osobe s posljedicama spinalnih ozljeda za skrb o sebi samima.
 • Veća spremnost novo ozlijeđenih osoba za preuzimanje osobne odgovornosti za svoj život i aktivno uključenje u zajednicu.
 • Osobni angažman novo ozlijeđenih sudionika projekta za poboljšanje kvalitete života u vlastitom domu.
 • Osnaženi sudionici projekta za uključivanje u cjeloživotno obrazovanje.
 • Preuzimanje osobne brige i odgovornosti za vlastito zdravlje (sudionika projekta).
 • Lakše uključivanje sudionika projekta na tržište rada.
 • Osnaženi novo ozlijeđeni sudionici projekta za aktivno uključenje u socijalne aktivnosti.
 • Osnaženi članovi obitelji novo ozlijeđenih.

Što udruga dobiva?

Projektom peer counsellinga udruga izravno pomaže novo nastradalima kako bi se lakše suočili s izazovima koji proizlaze iz njihovog novo nastalog stanja.
Udruga, organizirajući i pružajući takve socijalne usluge, doprinosi općem dobru, a osnažuje sebe i svoje članove-volontere (peer counsellore koji svojim iskustvom pomažu korisnicima, ali time uče i osnažuju i same sebe) te zaposlenike, kako bi bili u mogućnosti unaprijediti kvalitetu rada, fokus djelovanja i povećati sposobnost preuzimanja i drugih zadaća.

Evaluacija

Klasična evaluacija nije moguća, budući su korisnici u specifičnoj i vrlo osjetljivoj situaciji suočavanja s novonastalim stanjem te prihvaćanjem samih sebe. Često im nije lako niti razgovarati o svojem invaliditetu čak ni s najbližima, a pogotovo ne s osobama koje su već dugo u kolicima.
Moguća je interna evaluacija – peer counselling/supporter’sdiaries, pod tajnom klauzulom.

Ostalo

Upravni odbor Spinalnih ozljeda Zagreb je sustavno uključen u praćenje projekta.

Linkovi

Podrška

Kontaktirajte nas ako imate pitanja i potrebu za podrškom

Četvrtkom od 14 do 15 sati
tel: 01 38 31 195

ili mailom na obrazac

  Postavite nam pitanje

  Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna.

  Ime:*

  Prezime:*

  Email:*

  Telefon:

  Kako želite da vas kontaktiramo:

  EmailTelefon

  Pitanje:


  Slažem se da se moji podaci pohrane i povremeno koriste u svrhu slanja obavijesti i kontaktiranje u slučaju potrebe